(Te) Hoge verzuimcijfers in 2022

De verzuimcijfers waren in 2022 hoger dan 7%. Dit betekent dat we het beoogde ‘target’ niet hebben gehaald. We streven ernaar dit doel in 2023 wel te halen.

Doordat we de target van 7% vorig jaar niet hebben gehaald, hebben we helaas meer kosten moeten maken ter vervanging van zieke collega’s. Wat opvalt bij het bestuderen van de cijfers is dat er vaker sprake is van kortdurend verzuim. Dit betekent dat méér collega’s zich vaker ziek melden.
Kortdurend verzuim kan een voorbode zijn van langdurig verzuim. Kom je ergens niet uit of loop je rond met een probleem?  Ga in gesprek met je leidinggevende of loop eens binnen bij P&O.

Voorkom dat je uitvalt!
Collega’s die zich de afgelopen periode/jaar meerdere keren hebben ziekgemeld zullen worden uitgenodigd voor een gesprek. Het doel van dit gesprek is bewustwording, zorgen voor elkaar en voorkomen van verzuim.

Verzuim
Verzuim is heel vervelend als het je overkomt, maar is des te vervelender voor de collega die op de afdeling achter blijft en samen met andere collega’s het werk moet overnemen. Daarom is het motto wat we uitdragen; Denk in mogelijkheden en niet in beperkingen! Denk dus eerst na voordat je je ziek wilt melden. Zijn er nog werkzaamheden die je wel kunt doen? Is verzuim de oplossing of kun je in gesprek kijken naar andere oplossingen? Wij hebben meer mogelijkheden om je te helpen dan je misschien denkt. We hebben het over ziek melden, maar eigenlijk vraag je verzuimverlof aan. Gedurende de periode van afwezigheid betalen we namelijk wel jouw salaris door terwijl je er geen werkzaamheden voor verricht.  Het ziekmelden is geen recht en moet je niet te makkelijk doen, want het is vervelend voor jou en je collega’s. Blijf je daarvan bewust.
Natuurlijk geldt wel gewoon: ziek is ziek. Niemand verwacht je met griep op het werk.

Zorg goed voor jezelf
Samen hebben we de verantwoordelijkheid om er alles aan te doen dat je niet ziek wordt en, als je wel ziek wordt, dat je weer zo snel mogelijk inzetbaar bent. Dat begint met goed voor jezelf zorgen. Een goede balans tussen werken en tijd voor ontspannen, gezonde voeding en voldoende beweging. De balans kan bijvoorbeeld verstoord raken als je te veel werkt. Het is niet erg om tijdelijk meer te werken, maar dan is het goed om daarna de plusuren te gebruiken om even minder te werken. Zo blijf je in balans en heb je tijd voor ontspanning. Voor de meeste mensen geldt dat zij zich lekkerder voelen als zij bijvoorbeeld een stuk hebben gewandeld of gefietst.

Kortom, je kunt best veel doen om te voorkomen dat je ziek wordt. Doe je mee?

Publicatiedatum: 9 maart 2023

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!