St. Pieters en Bloklands Gasthuis bestaat 630 jaar!

Hiep hiep hoera! St. Pieters en Bloklands Gasthuis bestaat maar liefst 630 jaar!
Dat betekent dat wij al 630 jaar zorg verlenen in Amersfoort.

Op 2 april 1393 was het de gemeenteraad van Amersfoort die het ‘Nye Gasthuys bij die Spoeye’, vlakbij de Koppelpoort, de formele rechtserkenning gaf. Sindsdien heeft het St. Pieters en Bloklands Gasthuis haar maatschappelijke functie, het bieden van zorg en huisvesting in Amersfoort waargemaakt, tot op de dag van vandaag.

 De maand april staat bij het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in het teken van het jubileumjaar. De activiteitenbegeleiding zal allerlei feestelijke activiteiten organiseren voor de bewoners. Op locatie Davidshof komt Harald Veenstra optreden, is er een quiz, dans en staat een dag helemaal in het teken van de ‘waarden van het Gasthuis’. Op locatie Wervershof kunnen bewoners genieten van een optreden van ‘The Foxes’ en door het hele huis hangen slingers.

Highlights uit de geschiedenis:
Op woensdag 2 april 1393 werd door het stadsbestuur van Amersfoort de vicarie (stichting) juridisch erkent. De akte die toen getekend is wordt beschouwd als de fundatieakte van het St. Pieters Gasthuis.

Tussen 1531 en 1536 breidt het Gasthuis uit, het bestaat dan uit twee zalen. Een Mannenzaal en een vrouwenzaal. Verder heeft men de beschikking over een ziekenzaal, een keuken, recreatieruimte, regentenkamer en woonplekken voor het personeel.

Het echtpaar Wouter van Blokland en Johanna Pyck willen dat hun huis een opvanghuis voor de ‘alderarmsten’ wordt na hun dood. Dit leggen ze vast in een testament in 1573. Kort daarna overlijdt Wouter van Blokland en in 1575 heeft Johanna het huis al beschikbaar gesteld als Gasthuis dat plaats biedt aan dertien mannen.

Op 6 februari 1804 worden beide gasthuizen en hun administraties samengevoegd tot het ‘Gecombineerde Sint. Pieters en Bloklands Gasthuis’.

Tegen de 19e eeuw is het pand van St. Pieters en Bloklands Gasthuis dringend aan modernisering toe. In 1906 overleed regentes Johanna Margaretha Scheltus – Fenema. Zij blijkt in het testament het enorme bedrag van 200.000 gulden (nu ruim 2 miljoen euro) aan het gasthuis nagelaten te hebben. Haar laatste wil is dat er een nieuw pand van wordt gebouwd. Twee jaar later staat er een fonkelnieuw gebouw met een voor die tijd zeer moderne inrichting. Dat is het gebouw zoals wij het vandaag de dag kennen.

In 2005 valt het besluit om te verhuizen (uit te breiden) naar de nieuwbouwwijk Vathorst. In november 2011 vindt de verhuizing naar het nieuwe pand daadwerkelijk plaats. Door een veranderende zorgvraag van bewoners voldoet het oude pand aan de Davidshof niet meer.

In 2013 wordt gestart met de renovatie van het gebouw en in de zomer van 2014 vindt de heropening plaats.

Publicatiedatum: 2 april 2023

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!